DOEN! Dat is denk ik wel een van mijn favoriete woorden. Ik houd van actie! Eropuit! Iets in gang zetten, regelen dat het gebeurt. Ik vond een quote die precies bij mij past: “Denk groot, start snel, begin klein” Het helpt mij om grote opdrachten te overzien en in de DOE-modus te komen. Misschien helpt het jou ook.

Voor wie mij kent: ik kan ook heel goed eerst DOEN en daarna nadenken. Om me vervolgens te realiseren: “Misschien had ik dit niet moeten DOEN”. En ook dát heeft zijn voordelen. Ik weet inmiddels ook heel goed wat ik NIET wil, wat NIET bij mij past en waar ik NIET goed in ben. Dat is ook wat waard. 😉

Gaan met die banaan

Als zzp’er die zich verhuurt als communicatieadviseur moet ik dit eigenlijk helemaal niet vertellen. Ik moet, vind ik althans, altijd degene zijn die een situatie tot in de puntjes analyseert, onderzoekt en met allerlei intelligente en kritische vragen bij haar opdrachtgever verschijnt om te laten zien dat ik er echt helemaal in duik.
Hoewel ik soms meer zo zou willen zijn, gaat het niet altijd zo.
Misschien heeft het ook met enige ervaring te maken, ik ben meer het type van gaan met die banaan. Ik leer graag ondertussen en er is vaak voldoende mogelijkheid om bij te sturen waar nodig.

Niet zo’n goed idee

Wat ik wil zeggen: Soms lijkt iets een goed idee, maar is het dat niet als je er uiteindelijk mee aan de slag gaat. Toch heeft deze manier van werken mijn voorkeur boven alles op papier uitdenken, analyseren en afwegen. Want dan weet je echt een ding zeker. Behalve jij is er niemand op de hoogte van dit prachtige plan, deze geweldige gebalanceerde boodschap of die perfect uitgewerkte doelgroep. Zonde! Vooropgesteld: er is niets mis met een goede analyse en net even verder denken dan morgen. Er zijn voldoende momenten waarop dit echt het beste is om te DOEN!

In de praktijk

Maar hoe pak je dat dan aan in de praktijk? Voor mij betekent: “Denk groot, start snel, begin klein”dit:

  1. Zie het grotere geheel voor je, waar wil je naar toe? Wanneer ben je succesvol? Wat moet daarvoor gebeuren?
  2. Wat is de eerste kleine stap die je kunt zetten? Kan je een pagina toevoegen aan je website? Moet je de toon van je berichten op social media aanpassen? Kan het gebruik van een bepaalde kleur iets doen? Bij welke doelgroep bereik je het snelst succes? Met welke journalist zou je echt contact moeten leggen? Maak eens een lijst met kleine acties die je al op weg kunnen helpen naar je doel.
  3. Maak tijd vrij om ook gewoon aan de slag te gaan. Schrijf dat artikel, bel die journalist, ga aan de slag met het maken van een goede persona. DOEN dus!

En niet morgen! Ook vandaag is er best een halfuurtje tijd om in elk geval 1 actie uit te voeren. En die dag daarna ook. En die dag daarna. Als je elke dag een kleine actie plant, creëer je momentum. Je krijgt er lol aan. Je ziet wat gebeuren. Dat is wat ik noem de kracht van DOEN!

Niet zelf doen

En dan nog iets, je hoeft niet altijd alles zelf te doen. Er is altijd iemand in je netwerk die je kan helpen. Als je de expertise niet hebt voor bijvoorbeeld communicatie, maak dan werk van het zoeken naar een goede communicatieadviseur. Vind iemand die bij jou past, die je snapt wat jij belangrijk vindt en die graag zijn of haar handen voor jou uit de mouwen steekt. Dat doe je wel vandaag, hè? Dat is die ene kleine actie die jou verder gaat brengen. DOEN!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *